sobota, 12 maja 2012

Piernik drożdżowy na piwie

Piernik troszkę nietypowy ponieważ pieczony na drożdżach, ale dzięki nim jest od razu po upieczeniu bardzo mięciutki. Dodatek ciemnego piwa nadaje mu natomiast niepowtarzalny smak.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.

SKŁADNIKI:

3 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 szklanka ciemnego piwa
1/4 szklanki oleju
30 g drożdży

WYKONANIE:

1. Miód włożyć do garnuszka - dodać cynamon, gałkę muszkatołową i imbir - podgrzewać przez 2 minuty, aby miód stał się płynny i dobrze połączył z przyprawami. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę.
3. Do żółtek wlewać stopniowo piwo - wymieszać.
4. Dodać rozkruszone drożdże, olej i ostudzony miód - dokładnie wymieszać.
5. Wsypać mąkę wymieszana z solą i sodą - dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do formy ( u mnie forma keksowa). Piec 75 minut w temperaturze 170 st C.
7. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz