Tort bez tradycyjnego biszkopta, który został zastąpiony półkruchym ciastem orzechowym.Ciasto orzechowe warto jednak dobrze napączować, aby było miękkie i pyszne ;) Przełożenie warstw tortu dżemem malinowym wspaniale podkreśla jego smak. Polecam na wszelkie okazje :)
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
CIASTO ORZECHOWE
Składniki:
15 dag masła
20 dag cukru
szczypta soli
5 jajek
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
80 g mielonych orzechów (u mnie włoskie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę.
2. Białka ubić ze szczypta soli i delikatnie połączyć z masą.
3. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Na końcu dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez 45 minut w temperaturze 175 st C.
6. Po wystudzeniu przekroić na 3 części i każdą z części napączować wódką wymieszaną z kawą.
MASA KAWOWA
Składniki:
20 dag masła
1/2 l mleka
2 małe budynie czekoladowe bez cukru (na 1/2 l mleka)
szklanka cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
kieliszek wódki
Wykonanie:
1. Z podanej ilości mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić w niej proszek budyniowy, kawę rozpuszczalną i mieloną.
2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się wlać rozpuszczony budyń z kawą - ciągle mieszać, aby się nie przypaliło. Ostudzić.
3. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Pod koniec ucierania dodać kieliszek wódki.
PONADTO
mały słoik dżemu malinowego
PRZEŁOŻENIE TORTU
od dołu
pierwsza część napączowanego ciasta
1/2 dżemu
1/3 masy kawowej
druga część napączowanego ciasta
1/2 dżemu
1/3 masy kawowej
trzecia część napączowanego ciasta
wierzch i boki tortu posmarować pozostałą częścią masy kawowej
wierzch tortu posypać siekanymi orzechami włoskimi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz