Ciasto uwielbiane przez dzieci, a i dorośli będą nim zachwyceni ;)
Przepis na dużą blaszkę.
BISZKOPT
Składniki:
4 jajka
15 dag cukru pudru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier puder. Cały czas ubijając dodawać żółtka.
2. Delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać ocet.
3. Ciasto przelać na blaszkę i piec 30 minut w 180 st. C.
3. Po wystudzeniu biszkopt napączować wódką zmieszaną z łyżeczką cukru waniliowego.
MASA BANANOWA
Składniki:
1 kg bananów
20 dag masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
1. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do wystudzenia.
2. Jajka ubić na parze z cukrem - przestudzić.
3. Banany obrać ze skórek i zmiksować na mus.
4. Masło utrzeć, dodawać stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Dalej ucierając dodawać mus bananowy, na końcu dodać ostudzoną galaretkę.
5. Masę wyłożyć na biszkopt.
PIANKA CYTRYNOWA
Składniki:
śmietana śnieżka w proszku
1 szklanka zimnego mleka
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
1. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do wystudzenia.
2. Śnieżkę ubić z mlekiem na sztywną masę. Stopniowo wlewać galaretkę cały czas mieszając.
3. Piankę wyłożyć na masę bananową.
4. Piankę zalać galaretką: 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody - po ostygnięciu wylać na piankę i pozostawić do stężenia.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz