wtorek, 10 lipca 2012
Tort bakaliowo - rumowy
CIASTO ORZECHOWE
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
150 g zmielonych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich
3 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywna pianę, dodawać porcjami cukier i po jednym żółtku.
2. Dodać zmielone orzechy, kaszę i proszek do pieczenia - wymieszać.
3. Na końcu dodać siekane orzechy i delikatnie wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 25 minut w temperaturze 170 st C.
CIASTO KOKOSOWE
Składniki:
4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g wiórków kokosowych
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier.
2. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 20 minut w temperaturze 180 st C.
KREM BAKALIOWY
Składniki:
1,5 kostki masła
1 puszka gotowego kajmaku
150 g orzechów włoskich grubo siekanych
150 g rodzynek
150 g płatków migdałowych
rum
Wykonanie:
1. Bakalie zalać rumem i zostawić na noc.
2. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem na puszysty krem.
3. Pod koniec ucierania dodać kieliszek rumu i namoczone bakalie - wymieszać.
PRZEŁOŻENIE TORTU
od dołu:
ciasto orzechowe - nasączyć rumem
połowa kremu bakaliowego
ciasto kokosowe
połowa kremu bakaliowego
herbatniki - nasączyć rumem
polewa czekoladowa
posypać siekanymi orzechami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz