Troszkę zmodyfikowana wersja Mon cheri, ponieważ biszkopt czekoladowy, który występuje w oryginalnym przepisie zastąpiono biszkoptem orzechowym. To nowe połączenie smaków daje jednak bardzo ciekawy efekt :)
Przepis na małą tortownicę.
BISZKOPT ORZECHOWY
Składniki:
7,5 dag masła
10 dag cukru
szczypta soli
3 jajka
4 łyżek mąki pszennej
4 łyżek mąki ziemniaczanej
40 g mielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pulchną masę.
2. Białka ubić ze szczypta soli i delikatnie połączyć z masą.
3. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Na końcu dodać mielone orzechy i dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez 45 minut w temperaturze 175 st C.
6. Po wystudzeniu przekroić na pół i obie części napączować.
KREM
Składniki:
500 ml śmietany kremówki
10 dag gorzkiej czekolady
cukier waniliowy
litrowy słoik wiśni w soku
7 łyżek czerwonego wina
7 płaskich łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
1. Wiśnie odcedzić i pokroić na połówki.
2. Sok z wiśni uzupełnić wodą do 1/2 litra i zagotować.
3. Do wrzącego soku wsypać żelatynę - dokładnie wymieszać, a następnie dodać połamaną czekoladę - mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
4. Do zimnej galaretki wlać wino i wymieszać. Pozostawić, aby zaczęło tężeć.
5. Schłodzoną kremówkę ubić dodając cukier waniliowy, a następnie stopniowo tężejącą galaretkę.
6. Na końcu dodać wiśnie i delikatnie wymieszać.
7. Kremem przełożyć biszkopt orzechowy.
8. Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz