Pyszne rurki z ciasta krucho - drożdżowego napełnione kremem maślanym. Ich przygotowanie wymaga troszkę czasu, ale efekt jest zachwycający. Rurki wprost rozpływają się w ustach. Nie ma osoby, która mogłaby się im oprzeć ;) Serdecznie polecam!!
CIASTO
Składniki:
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
1 łyżka cukru pudru
3 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
1. Drożdże rozmieszać w śmietanie i wlać do mąki. Dodać cukier i margarynę.Wyrobić ciasto.
2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Pokroić w paski o szerokości ok 3 cm, a następnie nawinąć na foremki do rurek.
3. Piec przez 20 min w temperaturze 180 st C.
KREM
Składniki:
400 ml mleka
3 żółtka
17 dag cukru pudru
3 dag mąki ziemniaczanej
20 dag masła
kieliszek wódki
Wykonanie:
1. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać mąkę.
2. Mleko zagotować i wlać powoli do utartych żółtek. Postawić na ogniu i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje.Ostudzić.
3. Masło utrzeć, dodawać porcjami zimny budyń. Pod koniec ucierania wlać wódkę i dokładnie wymieszać.
4. Rurki napełnić kremem za pomocą szprycy.
5. Przed podaniem rurki można opruszyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz