sobota, 14 kwietnia 2012

Fale dunaju

Ciasto zrobiło niesamowitą furorę i niemal od razu całe zniknęło :p
Przygotowanie natomiast jest bardzo szybkie i proste - na pewno każdy sobie z tym poradzi.
Przepis na dużą blaszkę.

SKŁADNIKI

25 dag margaryny
6 jajek
25 dag cukru pudru
35 dag mąki
3 łyżki mleka
16 g cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 kg owoców - najlepiej wydrylowane wiśnie lub śliwki

WYKONANIE

1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.
2. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku i dokładnie ucierać.
3. Do ciasta dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wylać na blaszkę, a do drugiej części dodać kakao - wymieszać i wylać na ciasto białe.
5. Na cieście ciemnym ułożyć owoce (u mnie śliwki z kompotu).
6. Piec 40 minut w temperaturze 180 st C.
7. Na wystudzonym cieście rozsmarować krem karpatkowy wykonany wg przepisu na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz