niedziela, 15 kwietnia 2012

Sernik cytrynowo - rodzynkowy

Wiosenny sernik, który dzięki dodatkowi dużej ilości skórki cytrynowej jest orzeźwiający w smaku. Pieczony bez dodatku tłuszczu, a więc mniej kaloryczny.
Przepis na dużą blaszkę.

SKŁADNIKI

1 kg zmielonego sera twarogowego
1 szklanka kaszy manny
0,5 litra mleka
2 szklanki cukru
4 jajka
skórka otarta z 3 cytryn
10 dag rodzynek

WYKONANIE

1. Jajka ubić z cukrem, dodać ser i dokładnie wymieszać.
2. Wsypać kaszę, wlać mleko - wymieszać.
3. Na końcu dodać otartą skórkę z cytryn i rodzynki.
4. Masę serową przełożyć do formy i piec przez godzinę w temperaturze 180 st C.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz