Tort zdecydowanie nie dla dzieci, gdyż jest mocno alkoholowy. W smaku jednak przepyszny ;)
Przepis na dużą blaszkę.
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając dodawać żółtka.
2. Delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać kakao.
3. Piec 30 minut w 180 st. C.
4. Po wystudzeniu biszkopta napączować wódką zmieszaną z łyżeczką cukru waniliowego.
Potrzebować będziemy trzy takie biszkopty.
MASA CIEMNA
Składniki:
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
200 g masła
3 łyżki kakao
125 ml wódki
250 g mleka w proszku
Wykonanie:
1. Mleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondelku. Chwilę pogotować. Ostudzić.
2. Do zimnego dodać wódkę i mleko w proszku - utrzeć na gładką masę.
MASA JASNA
Składniki:
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
60 ml wódki
1 szklanka mleka w proszku
Wykonanie:
1. Masło z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę.
2. Dodać mleko w proszku i wódkę - ponownie utrzeć.
PRZEŁOŻENIE TORTU
od dołu:
biszkopt
masa ciemna
biszkopt
masa jasna
biszkopt
polewa czekoladowa
wierzch posypać kokosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz