sobota, 14 kwietnia 2012

Tort karmelowo - kawowy

Tort dosyć czasochłonny w wykonaniu, ale gdy biszkopty upieczemy dzień wcześniej jego wykonanie nie zajmie już tak dużo czasu. Warto upiec bo tort jest naprawdę przepyszny ;)
Przepis na dużą blaszkę.

BISZKOPT

Składniki:

10 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżka świeżo zmielonej kawy 
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka.
2. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do przygotowanej masy.
3. Dodać kawę i kakao. Wymieszać.
4. Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa biszkopty lub upiec ciasto w całości, a po upieczeniu przekroić na dwie części.

BISZKOPT ORZECHOWY

Składniki:

4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 dag mielonych orzechów
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, a następnie kolejno żółtka.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do przygotowanej masy.
3. Dodać  kakao i zmielone orzechy. Wymieszać.
4. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 st C.

KREM KARMELOWY

Składniki:

puszka gotowej masy krówkowej (kajmak)
kostka masła
sok wyciśnięty z 1 cytryny
kieliszek wódki

Wykonanie:

1. Miękkie masło utrzeć, dodawać porcjami masę krówkową.
2. Do masy dodać sok z cytryny i wódkę. Wymieszać.

KREM CAPPUCCINO

Składniki:

1/2 l mleka
duży budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
kostka masła
5 łyżek kawy cappuccino (proszku)
tabliczka czekolady mlecznej
kieliszek wódki

Wykonanie:

1. Budyń z cukrem ugotować na mleku. Wystudzić.
2. Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
3. Miękkie masło utrzeć. Dodawać stopniowo wystudzony budyń i proszek cappuccino.
4. Dodać pokrojoną czekoladę i wódkę. Wymieszać.

GALARETKA Z WIŚNIAMI

Składniki:

mały słoik wiśni 
2 galaretki wiśniowe

Wykonanie:

1. Galaretki rozpuścić w soku z wiśni, uzupełnić gorącą wodą do 750 ml.
2. Do tężejącej galaretki dodać wydrylowane wiśnie.

PRZEŁOŻENIE TORTU

Od dołu:

biszkopt - napączować
krem karmelowy
biszkopt orzechowy - napączować
galaretka z wiśniami
krem cappuccino
biszkopt - napączować
polewa czekoladowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz