czwartek, 15 marca 2012

Kulki czekoladowe

Słodkie kulki czekoladowe z kolorową posypką. Z pewnością będą smaczną ozdobą każdego stołu ;)

CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki:

1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
25 dag margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Wykonanie:

1. Wodę, cukier, kakao i margarynę zagotować, a następnie wystudzić.
2. Do wystudzonej masy dodać żółtka i wymieszać.
3. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek.
4. Piec przez 50 min w średnio nagrzanym piekarniku.
5. Po wystudzeniu drobno pokruszyć.

MASA CZEKOLADOWA

Składniki:

3 budynie czekoladowe
1 litr mleka
20 dag masła
olejek arakowy

Wykonanie:

1. Budynie ugotować na mleku. Ostudzić.
2. Masło utrzeć, stopniowo dodając zimny budyń. Na końcu dodać olejek arakowy.

WYKONANIE KULEK

1. Do masy czekoladowej wsypać okruchy z ciasta czekoladowego. Dokładnie wymieszać.
2. Z tak powstałej masy formować kulki, a następnie obtaczać je w:
- kolorowych cukrowych posypkach
- wiórkach kokosowych
-siekanych orzechach
-sezamie
-drobno pokrojonej żurawinie
-słoneczniku uprażonym w miodzie
- połamanych suszonych bananach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz