środa, 22 lutego 2012

Keks


Pyszne ciasto z duuużą ilością bakalii i kandyzowanych owoców.
Zmodyfikowany przepis z tej strony.

Składniki:

500 g mąki
250 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
50 ml rumu
200 g mieszanki kandyzowanych owoców
200 g rodzynek lub mieszanki dowolnych bakalii

Wykonanie:


1. Masło dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.
2. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem i rumem.
3. Delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek.
4. Na końcu dodać bakalie i kandyzowane owoce i krótko wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do formy keksowej (u mnie 2 keksówki). Piec 70 minut w 170 st C.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz