środa, 22 lutego 2012

Rafaello

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone pysznym kokosowym kremem.
Podany przepis na dużą blaszkę.

BISZKOPT

Składniki:

4 jajka
15 dag cukru pudru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier puder. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać ocet.
2. Piec 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części.
3. Obie części biszkopta napączować wódką zmieszaną z łyżeczką cukru waniliowego.

KREM KOKOSOWY:

Składniki:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
aromat śmietankowy
20 dag masła
20 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

1. W 1 i 1/2 szklanki mleka rozprowadzić dokładnie mąkę, wlać resztę mleka i dodać cukier. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować aż uzyska się konsystencję gęstego budyniu. Wystudzić.
2. Miękkie masło utrzeć z olejkiem, porcjami dodawać zimny budyń i wiórki kokosowe.
3. 2/3 kremu rozsmarować na dolnej części biszkopta. Przykryć górną częścią biszkopta, a na niej rozprowadzić pozostałą część kremu. Udekorować wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz