piątek, 24 lutego 2012

Tort rodzynkowo - rumowy

Wspaniały tort, bardzo smaczny i ładnie prezentujący się.
Taki prezent z pewnością ucieszy każdego jubilata ;)
Przepis na kwadratową blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm.

Składniki na biszkopt czekoladowy:

6 jajek
6 łyżek oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:

1. Białka ubic na sztywno, dodać cukier - ubić.
2. Dodawać kolejno żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao - delikatnie wymieszać.
3. Przełożyć do blaszki i upiec w temperaturze 180 st C przez 40 -50 minut. Ostudzić.
4. Zimny biszkopt przeciąć na pół i obie części napączować rumem pozostałym z odsączonych rodzynek.

Składniki na masę rodzynkową:

20 dag rodzynek
1 szklanka rumu
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
0,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
20 dag masła

Wykonanie:

1. Rodzynki zalać rumem i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.
2. Z mleka, cukru, kawy i proszku budyniowego ugotować gęstą masę. Wystudzić.
3. Rodzynki odsączyć od rumu. Rum zachować do napączowania biszkopta. Garść rodzynek odłożyć do dekoracji.
4. Miękkie masło utrzeć stopniowo dodając zimną masę budyniową. Na końcu dodać odsączone rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części.
5. Pierwszą część masy nałożyć na dolną część napączowanego biszkopta. Dokładnie rozsmarować. Przykryć górną częścią napączowanego biszkopta. Pozostałą część masy rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Udekorować odłożonymi rodzynkami.
6. Totr przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz