Bardzo smaczna szarlotka, w której masa jabłkowa znajduje się pomiędzy kruchym ciastem posmarowanym gęstymi powidłami śliwkowymi. Na powidle natomiast jest pyszna beza z chrupiącymi orzechami. Naprawdę warto spróbować ;)
Przepis na dużą blaszkę.
CIASTO
Składniki:
40 dag mąki
20 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Z podanych składników zarobić ciasto.
2. Ciasto podzielić na dwie części.
3. Każdą z części rozłożyć na osobnej blaszce.
4. Obie części ciasta posmarować powidłem śliwkowym.
PIANKA BEZOWA
Składniki:
4 białka
szczypta soli
20 dag cukru pudru
Wykonanie:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.
2. Pianę podzielić na dwie części. Każdą z części rozsmarować na powidle śliwkowym, a następnie posypać grubo pokrojonymi orzechami włoskimi.
3. Oby dwa placki piec przez 35 minut w 180 st C. Wystudzić.
MASA JABŁKOWA
Składniki:
1 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Do garnka wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i starte jabłka. Ciągle mieszając zagotować.
3. Gotować 5 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
4. Zestawić z ognia, dodać cynamon i gałkę muszkatołową - dokładnie wymieszać.
4. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę.
5. Gorącą żelatynę wlać do gorącej masy jabłkowej i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
6. Gdy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią ciasta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz