290 g sucharków
400 g nutelli
400 g serka homogenizowanego waniliowego
400 g śmietanki 30%
32 g cukru waniliowego
100 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 galaretki malinowe
Wykonanie:
1. Sucharki zmielić na drobny pył w maszynce do mięsa. Następnie dodać nutellę i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę wyłożyć do tortownicy i dokładnie docisnąć do spodu. Tortownicę z masą wstawić do lodówki.
2. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia, a w tym czasie ubić śmietankę kremówkę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany cały czas mieszając. Na końcu powoli wmieszać przestudzoną żelatynę uważając aby masa się nie ścięła. Gotową masę wyłożyć na sucharkowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki aby stężała.
3. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Po ostygnięciu wylać na masę serową i pozostawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Czy musi być to koniecznie tortownica?
OdpowiedzUsuńRaczej nie ale w tortownicy poprostu ładniej wygląda!!! ;)
Usuń