Sernik, w którym do masy serowej dolewa się mleka. Dzięki temu jest on bardzo delikatny w smaku.
Przepis na dużą blaszkę.
CIASTO
Składniki:
25 dag mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki margaryny
10 dag cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.
2. Otrzymanym ciastem wyłożyć blaszkę.
MASA SEROWA
Składniki:
1 kg sera 3-krotnie mielonego
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
2 jajka
4 żółtka
3 szklanki mleka
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki oprócz mleka dokładnie zmiksować. Gdy dobrze się połączą dolewać stopniowo mleko cały czas mieszając.
2. Masę serową wylać na wyłożoną ciastem blaszkę. Piec przez godzinę w 180 st C.
PIANKA BEZOWA
Składniki:
4 białka
4 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
2. Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika - rozsmarować na nim piankę bezową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze przez 30 minut.
3. Po wystudzeniu sernik przechowywać w lodówce.
4. Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz