czwartek, 15 marca 2012

Biszkopt czekoladowy z masą kokosową

Dla wszystkich, którzy uwielbiają kokos :)
Przepis na małą tortownicę.

BISZKOPT

Składniki:

3 jajka
3 łyżki oleju
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.
2. Kolejno dodawać żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Na końcu dodać kakao.
4. Piec przez pół godziny w temperaturze 180 st C.
5. Po wystudzeniu napączować 2 łyżkami wódki wymieszanymi z 4 łyżkami wody.

MASA KOKOSOWA

Składniki:

1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
10 dag masła
20 dag kokosu
kieliszek wódki

Wykonanie:

1. Pół szklanki mleka dokładnie zmiksować z jajkami, cukrem i mąka. Wlać resztę mleka i wymieszać.
2. Postawić na ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić.
3. Miękkie masło utrzeć stopniowo dodając ostudzony budyń.
4. Wsypać kokos i wlać kieliszek wódki. Dokładnie wymieszać.
5. Masę wyłożyć na napączowany biszkopt.

2 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam biszkopt czekoladowy z każdym kremem. Uważam, że to po prostu deser idealny. Dobre porady jak upiec biszkopt czekoladowy znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i muszę przyzać, że zawsze je stosuje a mój biszkopt zawsze jest udany. Polecam!

    OdpowiedzUsuń