wtorek, 13 marca 2012

Chleb wieloziarnisty

Pyszny!! Koniecznie trzeba spróbować ;)

SKŁADNIKI:

4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ziaren (dynia, słonecznik, sezam, siemię lniane)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
5 dag drożdży
300 - 400 ml mleka

WYKONANIE:

1. Drożdże, jajko, cukier i sól dokładnie rozmieszać w szklance mleka. Wlać do mąki.
2. Wsypać ziarna i wyrobić ciasto dolewając potrzebną ilość mleka.
3. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz wyrobić i przełożyć do formy keksowej.
5. Piec około 40 minut w temperaturze 180 st C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz