czwartek, 15 marca 2012

Tort Ferrero roche

Tort baaardzo orzechowy, gdyż składa się z biszkoptu orzechowego przykrytego masą orzechową. Na niej biszkopty moczone w kawie przykryte bitą śmietaną z orzechami. Dla amatorów orzechów.. i nie tylko :p Tort jest przepyszny, gorąco polecam :)
Przepis na dużą blaszkę.

BISZKOPT ORZECHOWY

Składniki:

6 białek
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
15 dag margaryny
1 czekolada deserowa starta na tarce na drobnych oczkach
15 dag mielonych orzechów
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kieliszka wódki

Wykonanie:

1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo żółtka.
2. Wsypać czekoladę i orzechy, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Wlać wódkę i dodać pianę ubita z białek. Delikatnie wymieszać.
4. Piec 45 minut w temperaturze 180 st C.
5. Po wystudzeniu napączować wódka wymieszaną z kawą.

MASA ORZECHOWA

Składniki:

10 dag mielonych orzechów
1 czekolada mleczna
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka cukru
20 dag miękkiego masła + 1 łyżka
kieliszek wódki

Wykonanie:

1. Łyżkę masła rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę, a kiedy się połączą dolać pół szklanki mleka i gotować aż do zgęstnienia. Wsypać orzechy i jeszcze chwilę pogotować cały czas mieszając. Ostudzić.
2. Czekoladę połamać i rozpuścić z resztą mleka w garnuszku. Ostudzić.
3. Jajka i żółtko ubić z cukrem na parze. Ostudzić.
4. Masło utrzeć i stopniowo dodawać małymi porcjami masę jajeczną, orzechową i czekoladę. Na końcu dodać wódkę.

BITA ŚMIETANA Z ORZECHAMI


Składniki:

0,5 l śmietany kremówki
10 dag cukru pudru
1 łyżka kakao
10 dag siekanych orzechów
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody

Wykonanie:

1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać kakao.
2. Powoli dodawać letnią żelatynę, wsypać orzechy i wymieszać.

DODATKOWO

paczka okrągłych biszkoptów (mogą być delicje)

PRZEŁOŻENIE TORTU

1. Biszkopt
2. Masa orzechowa
3. Biszkopty moczone w kawie wymieszanej z wódką
4. Bita śmietana z orzechami

Biszkopt można przeciąć i drugą połowę ułożyć na bitej śmietanie z orzechami, a wierzch tortu polać polewą czekoladowa i ozdobić połówkami orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz