Bardzo smaczny pomysł na sobotnie drugie śniadanie ;)
Przepis pochodzi z tej strony.
CIASTO
Składniki:
550 g mąki
40 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
1 jajko
5 łyżek wody
2 łyżki rozpuszczonego masła
Wykonanie:
1. Drożdże, sól i cukier rozmieszać w mleku.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, wodę i masło. Wlać rozmieszane drożdże.
3. Wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około pół godziny).
4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić. Podzielić na części i zapleść warkocz.
Ja podzieliłam na 5 części i plotłam tak jak pokazano na tym filmie.
Zapleciona chałka:
KRUSZONKA
Składniki:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka rozpuszczonego masła
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki zagnieść, aby utworzyły się spore okruszki.
2. Zapleciona chałkę posmarować żółtkiem, a następnie posypać kruszonką.
3. Piec przez pół godziny w 180 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz