Chleb, który smakuje jak pizza.
SKŁADNIKI
1 cebula
40 g masła
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
30 ml mleka
40 dag mąki pszennej
10 dag płatków owsianych
20 dag sera twarogowego
4 łyżeczki ziół prowansalskich
WYKONANIE
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wystudzić.
2. Drożdże, cukier i sól rozmieszać w mleku.
3. Połączyć mąkę, płatki owsiane, ser, zioła prowansalskie. Wlać rozczyn drożdżowy i ostudzoną cebulę.
4. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść je ponownie.
6. Ciasto przełożyć do posmarowanej margaryną formy keksowej i piec przez 45 minut w temperaturze 200 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz