czwartek, 15 marca 2012

Makowiec japoński

Bardzo delikatny w smaku, nie za słodki. Przepis warty wypróbowania.

Składniki:

1,5 szklanki maku
1 szklanka mleka
4 jabłka
5 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
25 dag margaryny
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej

Wykonanie:

1. Mak zalać wrzącym mlekiem i pozostawić do napęcznienia. Po wystudzeniu zmielić.
2. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem na jednolitą masę.
3. Dodać kaszę, mąkę i proszek - wymieszać.
4. Następnie dodać mak i jabłka starte na tarce na dużych oczkach.( Można dodać olejek migdałowy.)
5. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek.
6. Piec w formie 30 x 20 cm przez 50 minut w temperaturze 180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz