czwartek, 8 marca 2012

Piernik Gargamel

Jeden z najsmaczniejszych pierników jakie jadłam ;)
Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast Przepisy siostry Anastazji.

Przepis na dużą blaszkę.

SKŁADNIKI

6 jajek
1 szklanka cukru pudru
25 dag płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
25 dag margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
20 dag siekanych orzechów

WYKONANIE

1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.
2. Dodać miód i dokładnie wymieszać.
3. Stopniowo dosypywać mąkę pszenną i mąkę żytnią wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika.
4. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
5. Wsypać siekane orzechy i wymieszać.
6. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 st C.
7. Po wystudzeniu przeciąć na 4 części tak jak pokazano na zdjęciu poniżej. Każdą część przeciąć na pół i przełożyć dżemem (u mnie śliwkowy i morelowy). Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz