Po kilku próbach upieczenia smacznego chleba z ziemniakami w końcu udało mi się wyszukać odpowiedni przepis :) Pochodzi on z tej strony.
Składniki:
10 dag ugotowanych i dokładnie rozgniecionych ziemniaków
40 dag mąki pszennej
200 - 250 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka zmielonego kminku
3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. W 200 ml mleka rozmieszać drożdże, sól i cukier.
2. Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, mielony kminek i olej. Wlać rozmieszane drożdże.
3. Wyrobić ciasto, gdyby było zbyt twarde dolać mleka.
4. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
5. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Przełożyć do podłużnej, wąskiej brytfanki i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
6. Piec 45 minut w 200 st C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz